Saltbakad gös och rostad pumpa, serveras med snabbpicklad pärllök samt rödvinssås

Saltbakad gös och rostad pumpa, serveras med snabbpicklad pärllök samt rödvinssås
Foto: TV4

Saltbakad gös och rostad pumpa, serveras med snabbpicklad pärllök samt rödvinssås

Av: Kalle - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

3h

Saltbakad gös med höstig butternut squash, tillsammans med syrlig pärllök och mustig rödvinssås.

Dryck:

Rött vin, Pinot Noir: Alde Gott, Nr 5484 

Alternativ till vinet: Torr fransk cider: Cidre Biologique Nr 1803

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsrostad butternut squash

  • 2 butternut squash (butternutpumpa)
  • 1 msk flingsalt
  • 100 g mâchesallad
  • 400 g getost, krämig
  • 2 msk olivolja
  • 150 g pumpakärnor

Saltinbakad gös

  • 1,2 kg hel gös
  • 2 kg salt
  • 150-200 ml vatten
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 msk flingsalt
  • 1 citron

Rödvinssås

  • 200 g smör
  • 2-3 schalottenlökar
  • 5 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 300 g kalvfond

Syltade lökar

  • 400 g lök (små)
  • 500 g smör
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta butternut squashen på en plåt i ugnen i 1,5 timme.

Picklad lök

  1. Under tiden, pickla löken! Rosta lökarna i en stekpanna med smör.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Häll ner lökarna i en glasburk, slå över ättika- och sockerlagen och låt stå i kylen tills det är dags att servera.

Rödvinssås

  1. Hacka löken, stek i smör i stekpanna, tillsätt vinet, ett lagerblad och lite svartpeppar. Reducera tills mindre än hälften återstår. Tillsätt kalvfonden. Reducera ytterligare tills du fått den konsistens du önskar. Sila av.

Saltbakad gös

  1. När pumpan är klar är det dags att baka gösen. Rensa gösen ren men låt fjällen sitta kvar. Salta och lägg in stora citronskivor, pressa ihop med hackad persilja. Blanda saltet och vattnet, baka sedan in fisken med saltet på en plåt tills fisken är helt täckt! Baka i ugnen på 180 grader i 25-30 min. I ugnen kommer nu saltet bilda en hård yta som du knackar av försiktigt när fisken är klar.
  2. Dela den ugnsbakade pumpan (butternut squashen) på hälften. Gröp ur pumpahalvorna till skålar (ta bort kärnorna). Ringla över olivolja och salt, fyll med machésallad och en stor klick getost i mitten. Lägg upp på tallrik tillsammans med syltad lök och rostade pumpafrön.
  3. Häll upp rödvinssåsen i en kanna, servera vid bordet.
  4. Ta ut gösen ur ugnen. Knacka försiktigt bort saltet från fisken. Skär ett snitt i skinnet och fläk av försiktigt. Servera fisken hel, med saltet kvar, på bordet.