Salt kolasås på kanelen

Salt kolasås på kanelen
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Salt kolasås på kanelen

6 ingredienser

20 m

"Den här sötsalta kolasåsen är det ultimata piffet på glassen eller en kaxig utstickare på tårtan. Den är godaste toppingen på bullen. Kanelen tillför ett djup till kolan som jag verkligen gillar, och den kan såklart bytas ut mot till exempel chili, apelsin, rosépeppar eller varför inte tonkabönor och svartpeppar. Bara gör den – du kommer garanterat undan med köpeglass när du maskerar den med den här grymma kolasåsen." /Linn

Receptet kommer från Linn Utbults bok "Salt som socker".

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl glykos
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 45 g smör, tärnat
  • 1 tsk malen kanel
  • flingsalt (efter smak)

Gör så här

  1. Värm upp glukosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell.
  2. Tillsätt nu även grädden i tre omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara.
  3. Ta bort kolan från värmen, lägg i smöret och rör ihop så att kolasåsen blir blank och fin. Smaksätt med kanel och salt, smaka av och tänk på att inte snåla!