Sallad på ugnsrostade grönsaker

Sallad på ugnsrostade grönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sallad på ugnsrostade grönsaker

11 ingredienser

Ett härligt tillbehör till det mesta i grillväg. Vid ugnsrostning bevaras alla smaker i grönsakerna och rotfrukterna.

Ingredienser

portioner
  • 2 sötpotatisar
  • 6 portabellosvampar (eller 20 skogschampinjoner)
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula paprikor
  • 2 rödlökar
  • 2 aubergines
  • 2 zucchini
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk citron, pressad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 °. Skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor på längden, därefter i stavar. Skär bort fötterna på svampen och dela hattarna i 8 tårtbitar. Pensla svamp och potatis med olivolja, lägg på en plåt och baka i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna.
  2. Dela paprikorna och skär bort kärnorna. Pensla med olja och baka i ugnen med skalet upp i 10–12 minuter, skalet ska bli svartfläckigt. Ta ut paprikorna och lägg i en skål och täck väl med plastfolie. Ställ i kylen.
  3. Skala och skär lökarna i klyftor, skär aubergine och zucchini i 2 x 2 cm stora kuber. Lägg lök, aubergine och zucchini på en plåt, ringla över 1⁄2 dl olja och blanda. Rosta i ugnen i 8–10 minuter, låt svalna. Ta fram paprikorna, dra av skalet och dela i stora bitar. Blanda alla grönsaker, potatis och svamp i en stor skål. Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar.