Salbitxada

1 röst
5 m
4

En god spansk mandelsås med hetta som passar fint till grönsaker,fisk och kött. Den är också perfekt att ta med sig till stranden, kanske med ugnsstekta kycklinglår att doppa i såsen. /Hannu

Visa mer
5 m
4

Du behöver

  • 2 msk skalad mandel
  • 2 chilifrukter, med eller utan kärnor
  • 6 klyftor vitlök, skalade
  • 1 förp körsbärstomater (400 g), utan spad
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och nymalen
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna. Mixa samtliga ingredienser förutom oljan i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget under mixning. Smaka av med salt och peppar.
  2. I Spanien görs såsen i en mortel och oljan tillsätts droppvis, ungefär som när man gör aioli. Jag föredrar matberedaren när det är kort om tid. Servera såsen rumstempererad.
11 juli 2015

Laddar fler recept