Salbitxada

1 röst
5 m
4

En god spansk mandelsås med hetta som passar fint till grönsaker,fisk och kött. Den är också perfekt att ta med sig till stranden, kanske med ugnsstekta kycklinglår att doppa i såsen. /Hannu

Visa mer
5 m
4

Du behöver

  • 2 msk skalad mandel
  • 2 chilifrukter, med eller utan kärnor
  • 6 klyftor vitlök, skalade
  • 1 förp körsbärstomater (400 g), utan spad
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och nymalen
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna. Mixa samtliga ingredienser förutom oljan i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget under mixning. Smaka av med salt och peppar.
  2. I Spanien görs såsen i en mortel och oljan tillsätts droppvis, ungefär som när man gör aioli. Jag föredrar matberedaren när det är kort om tid. Servera såsen rumstempererad.
11 juli 2015
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept