Sagotårta på Ernst Kirchsteigers vis

koket.se
Sagotårta på Ernst Kirchsteigers vis 2
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Sagotårta på Ernst Kirchsteigers vis

21 ingredienser

En tårta är ett enkelt sätt att få utlopp för sin fantasi och kreativitet, här fungerar det med de bär och frukter som du tycker om, men detta är vad jag tyckte passade för just denna tårta. /Ernst

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Tårtbotten/anslag

  • 250 g ägg [5 st]
  • 150 g strösocker
  • 75 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smör

Vanilj- och apelsinkräm

  • 15 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 250 g smör, i små tärningar
  • 1 vaniljstång, fröna
  • 1 apelsin, rivet skal

Montering

  • 4 msk mandellikör
  • 2 l jordgubbar
  • 3 dl grädde
  • röda vinbär
  • smultron
  • blåbär
  • körsbär
  • krusbär
  • ätbara blommor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Gör två satser tårtbotten, i två olika stora formar. Sätt ugnen på 190 grader (185 grader varmluft). Smörj och “bröa” eller klä en springform i utskuret bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Sikta och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten till en jämn sockerkakssmet.
  4. Häll smeten i formen och grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Gör det så kallade stickprovet med en provsticka eller kniv. Är stickan kladdig så får du baka av anslaget ytterligare en stund.
  5. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger för att svalna på galler. Förvara den kalla sockerkakan i plastfolie i kylen om tårtan ska byggas dagen efter.

Vanilj- och apelsinkräm

  1. Vispa ihop alla ingredienser till krämen i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda (inte koka!) under omrörning i 6-7 minuter tills den tjocknar. Kyl ner krämen innan den används på tårtan.

Montering

  1. Dela tårtbottnarna i hälften och pensla ytan med mandellikör.
  2. Vispa grädden och fyll upp en spritspåse med stjärntyll.
  3. Mosa hälften av jordgubbarna grovt.
  4. Bred ut vanilj- och apelsinkräm på det första lagret anslag och lägg på krossade jordgubbar, lägg på nästa lager och fortsätt så med alla lager av tårtan.
  5. Spritsa grädden på kanterna i ett vackert mönster och dekorera tårtan med bär och ätbara blommor.