Rødgrød med fløde heter ursprungsreceptet till den här läckra desserten. Krämen är full av sommarens alla smaker, även om vi vintertid får ta till djupfrysta bär. I mejerilandet Danmark bjuds naturligtvis tjock och fyllig grädde till.
Ingredienser
300 g hallon
300 g röda vinbär
150 g svarta vinbär
7,5 dl vatten
2 dl strösocker
4 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
25 g sötmandel,skållad strimlad
2 dl vispgrädde
Gör så här
Rensa och skölj bären. Koka upp vatten, lägg i bären och låt dem koka i 10 minuter. Häll massan i en sil med silduk och låt saften självrinna 30 minuter.
Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och koka upp saften. Rör ut potatismjölet och vaniljsockret med lite kallt vatten.
Ta kastrullen av plattan och vispa ner redningen. Låt krämen precis bara koka upp. Häll krämen i en skål, strö socker på ytan så skinnar den sig inte. Låt kallna innan den serveras med strimlad mandel och grädde.