Krämig chokladkaka

koket.se
Saftig kladdkaka
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Krämig chokladkaka

10 ingredienser

45 min

En elegant chokladkaka som är härligt luftig i konsistensen och bara smälter i munnen - dessutom är den glutenfri!

Tips! Äggen går lättare att separera om de är kalla.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 170 g smör
  • 340 g mörk choklad 70 %
  • 360 g ägg [6 stora]
  • 30 g vaniljsocker [2 msk]
  • 25 g kakao
  • 200 g rörsocker [2,1 dl]

Till formen

  • 15 g smör
  • 45 g rörsocker [0,5 dl]

Till servering

  • kakao
  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Smörj och sockra en springform (23 cm i diameter).
  3. Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt chokladen. Rör tills allt har smält och ställ åt sidan.
  4. Separera 4 av äggen och lägg äggvita och äggula för sig i två bunkar.
  5. Tillsätt resterande ägg, kakao, vaniljsocker och hälften av sockret i bunken med äggula. Häll ned chokladen och blanda under konstant omrörning. Ställ åt sidan.
  6. Vispa upp äggvitan med en elvisp och tillsätt resterande socker i omgångar. Vispa tills du har en glansig maräng som formar sig som en fågelnäbb när du lyfter vispen.
  7. Vänd först i en tredjedel av marängen för att mjuka upp chokladblandningen och vänd därefter i resten av marängen. Blanda tills smeten är helt homogen.
  8. Häll i springformen. Grädda i 25 minuter. Stäng därefter av ugnen, öppna ugnsluckan för att släppa ut eventuell ånga och låt kakan stå kvar i ytterligare 5 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur före servering.

Servering

  1. Sikta över kakao och servera med en klick vispgrädde.