• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Saftig banankaka med yoghurtfrosting

Saftig banankaka med yoghurtfrosting

7 steg att laga

15 ingredienser

1 h

Banankaka är alltid en favorit på fikabordet, här toppad med en frisk frosting.

soygurt_vanilj_planti

Laga mer växtbaserat med Planti

Testa även Soygurt vanilj.

Ingredienser

portioner8 portioner

Banankaka

  • 75 g veganskt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • ca 1 krm salt
  • 3 bananer (medelstora väl mogna, gärna med brunprickigt skal)
  • 1,5 dl Planti Soygurt Naturell

Yoghurtfrosting

  • 1 dl Planti Greek Style Gurt
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Dekoration

  • pekannötter

Gör så här

  1. Banankaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en brödform som rymmer ca 1,5 liter.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i mikron och låt svalna något.
  4. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, muscovadosocker, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och salt i en bunke.
  5. Mosa bananerna och rör ner i mjölmixen tillsammans med Soygurten och det smälta smöret. Använd en ballongvisp, det är enklast.
  6. Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda i 175 grader i ca 40-50 minuter. Känn efter med en sticka, kakan ska vara helt torra i mitten. Vänd ut banankakan ur formen och låt svalna helt.
  7. Yoghurtfrosting
    Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Bred ut över banankakan. Dekorera eventuellt med pekannötter.