Saft på rallarros

koket.se
Saft på rallarros
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Saft på rallarros

4 ingredienser

Saft på den vackra rallarrosen, eller mjölkört/mjölke som den också kallas. Tips! Tänk på bina och plocka inte mer än du behöver till din saft.

Se My Feldt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner1.5 - 2 liter
  • 750 g strösocker (ekologiskt)
  • 1 l vatten
  • 10-20 rallaros, klasar
  • 275 g citron, färskpressad (ca 6 citroner)

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten. Pressa citronerna.
  2. Lägg upp rallarrosor i ett kärl. Slå först över sockerlagen och sedan citronsaften. Låt dra i 3-6 dagar. Smaka av den efter 3 dagar, och om du vill ha mer smak låt den dra några dagar till.
  3. Sila saften och häll upp på rena flaskor, den håller ca 2 veckor i kylen eller frys in den.

Pastörisera för längre hållbarhet:

  1. Pastörisera saften genom att värma den tills den har en temperatur på 85 grader. Försök hålla temperaturen i 15 minuter.
  2. Häll upp den varma saften på steriliserade flaskor. Späd med vatten vid servering. Förvara saften mörkt och svalt. Den håller i cirka 6 månader.