Saft på fläder och vinbärsblad

Saft på fläder och vinbärsblad
Foto: Tv4
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Saft på fläder och vinbärsblad

5 ingredienser

20 m + 2 dagar i kylen

”De flesta safter på blommor och blad är med citronsyra, för att få upp syran. Ingen tänker nog egentligen på hur ologiskt det är att skiva citroner och lägga med och sedan använda citronsyra. Jag gör en citronsaft och låter den dra med fläderblommor eller andra goda örter som mynta, svartavinbärsblad eller citronmeliss.” /My Feldt

Tips! Istället för bladen från svarta vinbär kan du använda 20 stjälkar kamomill, 10 kvistar spansk mynta eller 10 kvistar citronmeliss.

Ingredienser

portioner sats
  • 650 g strösocker
  • 120 g vatten
  • 500 g citron, saft
  • 15 fläderblommor, klasar
  • 15 blad vinbärsblad

Gör så här

  1. Värm upp socker, vatten och citronsaft under omrörning tills sockret löst upp.
  2. Slå lagen över fläderblommorna och bladen och förvara i kylen i två dagar.
  3. Sila sedan saften och värm upp den till 83 grader och håll den där i en kvart. Tappa sedan saften på sterila flaskor.