Saffranswienerbröd med vaniljkräm

Saffranswienerbröd med vaniljkräm
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Saffranswienerbröd med vaniljkräm

17 ingredienser

Lägg till saffran i wienerbrödsdegen så får du en lussebulle som smälter i munnen.

Ingredienser

vaniljkräm

  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 5 dl mjölk
  • 0,7 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)

Wienerbröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, kall
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 1 ägg, till pensling

glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten (kan behövas mer)

Gör så här

Vaniljkrämen

  1. Koka upp mjölk och vanilj. Använder du vaniljstång så lägger du i både frön och vaniljstång i mjölken. Samtidigt som mjölken är på väg mot uppkok så vispar du äggulor, socker och maizena vitt och fluffigt.
  2. Häll sedan den varma mjölken långsamt ner i äggfluffet och vispa ihop.
  3. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och rör om hela tiden för det vill gärna sätta sig i botten på kastrullen. Använder du vaniljstång så tar du bort den nu.
  4. Sedan rör du tills det att du känner att det börja tjockna till och när krämen precis har blivit tjock tar du den av värmen och häller upp i en kall skål. Annars blir det lätt äggröra, och om du lämnar krämen i kastrullen så fortsätter krämen att tillagas.
  5. Tillsätt smöret och rör ner det så att allt blandas. Plasta och lägg i kylen så att det blir kallt. Plasten ska du lägga tryckt ner mot ytan av krämen så att du förhindrar att det bildas hinna på krämen.

Wienerbröd

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
  2. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur.
  3. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.
  4. Lägg smöret på den ena deghalvan, 2-3 cm innanför degkanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deghalvan. Nyp samman kanterna.
  5. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen ett kvarts varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar,
  6. Vrid den ett kvarts varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
  7. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie och låt ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
  8. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
  9. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme.

Glasyr

  1. Blanda vatten och florsocker till en slät och relativt tjock konsistens och glasera sen dina wienerbröd.
  2. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.