Saffranstårta med mandel- och vaniljmarängsmörkräm

Saffranstårta med mandel- och vaniljmarängsmörkräm
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Saffranstårta med mandel- och vaniljmarängsmörkräm

13 ingredienser

Julig tårta med saftig saffransbotten och en schweizisk marängsmörkräm med mandelmassa.

Ingredienser

Saffransbotten (20 cm-kaka)

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 1,5 tsk vaniljsocker (eller 0,75 tsk vaniljpulver)

Marängsmörkräm

  • 150 g äggvita [5 st]
  • 2,8 dl strösocker
  • 340 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1-2 msk vaniljsocker
  • 100-200 g mandelmassa, riven

Till dekoration

  • sockermassa (alt marsipan och livsmedelsfärg)

Gör så här

Saffransbotten

  1. Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt tillsammans med saffran.
  2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
  3. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
  4. Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i 40-50 min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Marängsmörkräm

  1. Gör i ordning kastrullen med vattnet för ditt vattenbad. Vattnet ska sjuda och absolut inte nudda bottnen på din skål med äggsmet för då riskerar du att det blir äggröra.
  2. Sedan tar du fram smöret, skär det i små kuber och låter det stå på bänken medan du fortsätter med resten av stegen.
  3. Mät upp sockret och blanda det med äggvitorna i din skål och ställ den nu i vattenbadet. Blanda ihop sockret och äggvitorna under uppvärmningen. Du ska vispa hela tiden men inte för mycket.
  4. Värm äggblandningen till 65 grader eller tills du inte känner sockerkristallerna mellan dina fingrar när du gnuggar dem mot varandra.
  5. När äggblandningen nått 65 grader tar du genast av den från vattenbadet och sätter i din mixer (har du ingen mixer så vispar du med vanlig elvisp).
  6. Vispa till en början på en mellan-låg hastighet. Och öka sedan till hög hastighet efter en liten stund. Vispa tills marängen är glansig, tjock och helt kall (vilket du kan känna på kanten av skålen). Det brukar ta ca 10 minuter. Om du inte har en stående mixer så får du vispa allt med en vanlig handmixer, vilket fungerar jättebra men kan vara lite jobbigt.
  7. När marängen är kall är det dags att tillsätta smöret. Men ta först bort vispen och sätter dit ”blandningsbladet” (eller vad det nu kallas). Tillsätt en kub i taget och med en stunds mellanrum.
  8. Nära slutet så förvandlas marängen till något som ser ut som äggröra. Tro nu inte att något blivit fel och sluta. Det är bara att fortsätta tillsätta smör så ska du se att det blir bättre. När man tillsätter det sista smöret så binder sig liksom allting sammans och slutligen så har man en fluffig och krämig swiss meringue buttercream.
  9. Om smörkrämen blir för lös kan du bara sätta in den i kylskåpet en stund. Och om den är för hård så kan du sätta den i vattenbad för en liten stund.

Montering

  1. Skär botten i 3 delar.
  2. Bre ut smörkrämen på en botten och strö över hälften av mandelmassan.
  3. Stapla nästa botten ovanpå, bre ut smörkräm och strö över resten av mandelmassan.
  4. Lägg på sista botten och täck resten av tårtan med smörkräm. Dekorera med sockermassa och spritsa med smörkräm.