Saffranslax med fänkål och potatisstomp

koket.se
Saffranslax med fänkål och potatisstomp
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Saffranslax med fänkål och potatisstomp

15 ingredienser

30 m

Lax kryddad med saffran och garam masala blir riktigt smaskigt ihop med stompad potatis och krispig fänkål!

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Saffranslax

  • 600 g laxfilé, i portionsbitar
  • salt
  • peppar
  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • olja
  • smör
  • 1 msk garam masala
  • 0,5 g saffran

Potatisstomp

  • 1 kg mjölig potatis
  • 100 g mandel, rostad och finhackad
  • 25 g smör

Servering

  • 1 kruka färsk mynta, hackad
  • 0,5 gurka, hackad

Gör så här

  1. Lägg ut laxen så den får bli rumstempererad, krydda med salt och peppar på båda sidor.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Strimla fänkål, purjolök och vitlök.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs garam masala och saffran en kort stund. Lägg ner lax och de strimlade grönsakerna i pannan och låt laxen steka ca 4-5 minuter på båda sidor tills den fått fin färg men fortfarande har en rosa kärna i mitten, ca 55 grader i innertemperatur.
  5. Mosa den färdigkokta potatisen tillsammans finhackade rostade mandlar och en klick smör med hjälp av träslev, ballongvisp eller stomp.
  6. Toppa laxpannan med hackad mynta och hackad gurka och servera genast med stompet.