Saffranskyckling med pistagenötter och granatäpple

Saffranskyckling med pistagenötter och granatäpple
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Saffranskyckling med pistagenötter och granatäpple

21 ingredienser

45 m

Saffran är väldigt gott i lussebullar men också i varm mat. Den här kycklingen smakar massor av jul och är perfekt för den som kanske är lite trött på det traditionella julbordet. /Jessica

Tips! Få ut det mesta av saffranet och låt den dra i sprit i några dagar. Om du gör lussebullar glöm inte att låta russinen ligga och marinera i glögg några dagar för att inte få torra bullar.

Ingredienser

portioner4 - 6

Saffranskyckling

  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 0,5 dl vatten, hett
  • 1 dl yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk curry
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 700 g kycklingfilé

Kryddris

  • 25 g smör
  • 3 krm salt
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 dl russin, gärna gula
  • 4 kardemummakapslar
  • 8 hela nejlikor
  • 1 dl mandelspån
  • 4 dl basmatiris (eller jasminris)
  • 8 dl vatten, kokhett

Till servering

  • ca 1 kruka koriander
  • ca 1 dl granatäpplekärnor
  • ca 1 dl pistagenötter

Gör så här

Saffranskyckling

  1. Lös upp saffran i vattnet, låt stå 10 minuter.
  2. Blanda ner övriga ingredienser, utom kycklingen.
  3. Skär kycklingen på längden i 3 delar blanda ner i marinaden. Blanda om och ställ i kylen, låt marinera minst 30 minuter, gärna 3-4 timmar.
  4. Stek kycklingen i en stekpanna med smör tills den är genomstekt. Servera med tillbehören.

Kryddris

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienser i en kastrull med lock som kan stå i ugn. På med locket och ställ i ugnen i 30 minuter. Baka i ytterligare 4 minuter, utan lock.