Saffrans- och honungsglass med sesamflarn

Saffrans- och honungsglass med sesamflarn
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saffrans- och honungsglass med sesamflarn

13 ingredienser

Det här är ett recept för dig som har en glassmaskin. Visst kan du även hälla massan i en form, frysa in och röra runt för hand med jämna mellanrum under flera timmar, men det är lite jobbigare. Fuskvarianten är att röra ut honung och saffran i lite grädde och sedan röra ner i en liter vanlig vaniljglass och frysa om.

Ingredienser

portioner
  • 7,5 dl grädde
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • 6 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl honung

Sesamflarn:

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,75 dl florsocker
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 3 äggvitor
  • 1 citron, skalet
  • 50 g rostade sesamfrön

Till servering:

  • färska jordgubbar
  • honung, flytande

Gör så här

  1. Glass: Blanda vispgrädde och stött saffran i en kastrull. Värm, men låt det inte koka. Vispa socker, äggulor och honung vitt och pösigt. Vispa ner det i den varma gräddblandningen på svag värme. Rör tills smeten börjar tjockna. Så fort den första kokbubblan syns, häll snabbt ner smeten i en skål och låt den kallna ordentligt. Kör smeten i glassmaskin, lägg över i form och frys.
  2. Sesamflarn: Tvätta citronen noga och strimla skalet. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ihop smör, florsocker, vetemjöl, äggvitor och citronskal. Bred ut tunt på bakplåtspapper och strö de rostade sesamfröna över. Grädda i 175º i ca 10 minuter eller tills flarnen är gyllenbruna. Låt svalna på plåten och bryt sedan lagom stora bitar att dekorera glassen med.
  3. Varva sesamflarn och glass på serveringsassietter. Dekorera med färsk jordgubbar och ringla över lite honung.