Så fixar du en lyckad nyårsfest

Så fixar du en lyckad nyårsfest

Systrarna Eisenman vet hur man fixar riktigt festliga snittar och tilltugg! Här får du bästa tipsen och nyårsrecept från deras prisbelönta kokbok Mingelmat.

Monica Eisenmans och Lisa Eisenman Frisks fina kokbok Mingelmat är en riktig festmatsbibel - fullmatad med recept på fina snittar, smårätter och desserter som förgylller festen.

Vi bad Monica Eisenman ge oss några budord för en lyckad nyårsfest:

1. Var väl förbered och planera!
Välj inte en massa snittar som måste göras i sista sekund. I slutet av varje recept i vår bok talar vi om vad man kan göra i förväg. Till exempel om man kan frysa in eller hur länge det håller i kylskåpet.

2. Tänk på gästerna!
Visa dina gäster att du har verkligen tänkt efter och tagit hänsyn till deras tycke och smak. Vilken sorts mat tycker de om? Är de konservativa eller äventyrliga i smaken? Är de vegetarianer eller har några allergier eller intoleranser? Är det någon som inte dricker alkohol - se då till att det finns några roliga och goda alkhoholfria alternativ istället för att bara servera tråkig bubbelvatten!

3. Presentera maten rätt
Lägg upp snittarna snyggt på fina fat. Om det är italiensk tema kanske man väljer något lite mer rustikt, men om det är nyår kan man ta fina porslins- eller silverfat. Det är även fint att lägga upp på skärbrädor - eller varför inte på en granitskiva?

Fler tips från Monika och Lisa hittar du i Mingelmat, som fick pris för "Årets bästa kokbok" vid Årets Svenska Måltidslitteratur 2011. Boken vann också i kategorierna "Ceremoniella måltider" och "Folkets röst" på bokmässan i Göteborg.

Läs mer om Systrarna Eisenman och se fler recept »

Gott i glaset

Monicas dryckestips till nyår
Lyx: Veuve Clicquot
Budget: Asti Cinzano
Alkoholfritt alternativ: cider

Läs mer om Systrarna Eisenmans Mingelmat »

Nyårsgott ur Systrarna Eisenmans mingelmat