Så kokar du den perfekta färskpotatisen

Du behöver

  • 1 msk salt per liter vatten
  • några kvistar dill
  • färskpotatis
  • smör, till servering
  • flingsalt, till servering

Gör så här

  1. Potatis ska alltid börja kokas i redan kokande vatten.
  2. Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.
  3. Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.
  4. Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.
  5. Potatisen skall hällas av så snabbt den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.
  6. Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.
  7. Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kastruller från kända varumärken

Kastruller från kända varumärken Se fler

Fler goda recept