Så grillar du kalkon på bästa sätt
Så grillar du kalkon
Det absolut enklaste sättet att grilla kalkon till perfektion är med hjälp av en stektermometer. Lägg kalkonen över direkt värme för att få en fin yta. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och lägg åt sidan över indirekt värme tills rätt temperatur är uppnådd.
Ovanlår och vinge ska nå en innertemperatur på 70 grader och kalkonbröst 65 grader. Låt alltid köttet vila i 20 minuter efteråt så stiger temperaturen ytterligare runt 5 grader och köttet blir perfekt stekt!
Testa Ingelsta Kalkons recept på Helgrillad kalkon med senap och vitlök
Bästa glazen till kalkon
Aprikos och whiskeyglaze
Blanda 1 dl aprikosmarmelad, 1 msk äppelcidervinäger, 2 msk rapsolja, 0,5 tsk sambal oelek och 1 msk whiskey. Pensla glazen på båda sidorna av det nästan färdiggrillade köttet.
Hoisinglaze med sesam och ketchup
Koka ihop 1 dl ketchup, 1 dl japansk soja, 1 dl hoisinsås, 0,5 dl farinsocker och 2 msk sesamolja. Koka till en lite simmigare konsistens och krydda med rikligt med svartpeppar. Låt svalna och pensla sedan glazen på båda sidorna av det nästan färdiggrillade köttet.
Honungsglaze
Blanda 0,5 dl ljust muscovadosocker, 0,5 dl japansk soja, 0,5 dl ketchup, 0,5 dl honung, 1 tsk spiskummin, 1 msk riven ingefära och 1 pressad vitlöksklyfta. Pensla glazen på båda sidorna av det nästan färdiggrillade köttet.
Tillbehör som passar kalkon
Chèvre och kalkon är riktiga smakkompisar. Servera den grillade kalkonen med en chèvrekräm på 150 g getost, 1 dl crème fraiche 1 tsk honung och en nypa salt.
Vill du läsa mer?