Smart förvaring i kylskåpet!

Är det kaos i kylskåpet? Genom att förvara rätt, så håller sig maten fräsch längre!
Här har vi 10 tips på hur du enkelt får ordning och reda i kylskåpet!

Hur ser det ut inne i ditt kylskåp? 

Är du perfektionist eller står allt lite huller om buller och längst bak gamla sylt,- och rödbetsburkar? Kanske rent av någon gammal sillburk?
Ligger det kanske en ensam skrumpen morot eller en trött gurka längst in i grönsakslådan?
Lugn, vi hjälper dig rensa i röran i kylskåpet, här är 10 smarta tips!

1. Rätt temperatur

Visste du att max 5° C är en bra temperatur i kylskåpet? Har du högre, typ 8° C, då trivs vissa bakterier och produkter som grönsaker ruttnar fortare.

2. Luftigt

Se till att det är luftigt kring alla produkter – då håller maten bättre! För många staplade och inklämda produkter gör att den kalla luften inte kan cirkulera och du får därmed varmare punkter i kylskåpet som gör att maten tappar sin hållbarhet.


3. Glasburkar

Brukar du spara rester? Bra! Men ett tips - lägg dem inte i heltäckta lådor med lock eller folie över, då är det lätt att glömma bort dem. Förvara i transparenta glasburkar eller lådor, på så sätt blir vi påminda om innehållet! 

4. Akut-låda!

Skapa en "ät-snart-låda" med produkter som håller på att gå ut. Då vet du vad som snarast behöver ätas – och du minskar matsvinnet.

5. Oväntad förvaring

Sidorna inne i kylskåpet är väldigt sällan utnyttjade i ett kylskåp. Ett litet annorlunda och praktiskt tips är att ha små lådor med sugproppar på väggarna, så kan du förvara små eller smala saker. På badrumsavdelningen i inredningsvaruhus brukar det finnas ett stort utbud med förvaringshyllor. 

6. Undvik kladd

Tycker du det ofta blir spill och kladd på hyllplanen i glas? Lägg bordsunderlägg i plast på hyllplanen. Då slipper du ta ut hela hyllplanet för att rengöra. 

7. Fräschare grönsaker

Orsaken till att många grönsaker blir dåliga är att de ligger i sina plastförpackningar och samlar kondens. Ta ur dem i sina förpackningar och skapa luft runt dem i små korgar och lådor.

8. Ingen mjölk i sidofacket

Placerar du också alltid mjölken i sidofacket på kylskåpet? Fel! Det här är stället med mest ojämn temperatur i hela kylskåpet, här trivs varor som skulle trivas i en sval istället. Sallad & grönsaker, vatten & dryck, ägg, fonder mm. Så flytta in mjölken längre in! 

9. Praktiska förvaringsbackar

Använd små förvaringsbackar i plast i kylskåpet. Då kan du samla burkar och organisera bättre utan att något glöms bort längst in. Sätt även lappar på lådorna så du enkelt och snabbt hittar vad du söker.

10. Snurrbar ostbricka

Har du en sån där rund snurrbar ostbricka? Då är den är helt perfekt inne i kylskåpet – aldrig behöver någon burk hamna bortglömd längst in! 


Fler tips!

 • Krämig kycklinggratäng med pasta och ajvarsås

  Pastagratäng - billigt och gott!

  Att laga pastagratäng är både billigt och enkelt. Här hittar du våra bästa recept.
 • Spicy tofu med nudelsallad

  Ät smart med Zeina

  Vi följer med Zeina Mourtada in i köket och lagar smart mat – alltså mat som är god, hälsosam och så enkel att alla kan laga den.
 • Ugnsbakad torsk med färskoströra och couscous

  24 snabba middagstips

  Här har vi samlat 24 enkla vardagsräddare. Snabbt, enkelt och gott ska det vara!
 • Linssoppa med kokosmjölk, tomat och halloumitärningar

  Värmande vardagssoppor på 30 minuter

  Soppa är den perfekta go to-rätten när du har ont om tid - värmande och gott!
 • Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli

  12 populära recept med torsk

  Testa något av våra mest populära recept på torsk.
 • Sötpotatisgratäng med sallad på betor

  Rätt med rester

  Blir det alltid kvar mat i kastrullen efter kvällens middag? Här har vi samlat rätter som du kan fylla ut med det du har hemma.
 • Quinoasallad med råa betor, groddar, frön, fetaost och avokadodressing

  Nystart

  Ladda med nya vanor och nya smaker! Här får du bästa recepten och genvägarna till en sundare, godare och lite grönare vardag.

Gröna vardagsfavoriter