Russin- och havtornspäron med salt karamellmousse och kaksmulor

21 oktober 2017
4

Du behöver

  • 4 päron
  • 2 dl ​havtornsjuice
  • 1,5 dl ​gula russin
  • 2 dl ​strösocker
  • 0,25 ​vaniljstång, märgen urskrapad

Karamellcréme räcker till 10 ”skedägg”

  • 2 dl ​socker
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång, ​märgen urskrapad
  • 2 gelatinblad​
  • havssalt efter smak

Crumbs

  • 125 g ​smör, rumstempererat
  • 2,5 dl​ vetemjöl
  • 1 dl​ havregryn
  • 1 dl ​socker
  • 0,5 tsk ​havssalt
  • 10 ​ rivna pekannötter

dekoration

  • Oxailis

Gör så här

  1. Päron: Skala och dela ev. päronen i 4 klyftor koka upp resterande ingredienser och skumma av. Lägg i päronen och sjud tills de är mjuka. Tag upp päronen och reducera ner inkoknings- lagen till hälften. Värm upp päronen i den resterande lagen innan servering.
  2. Karamellmousse: Smält sockret i en kastrull tills det är brunt. Slå på grädde, mjölk och lägg i den urskrapade vaniljstången. Koka tills sockret har löst sig. Tillsätt blötlagt gelatinblad och sila av smeten- ställ kallt till dag 2. Vispa då upp som en grädde till fast konsistens. Ägga eller gjut i glas.
  3. Crumbs: arbeta samman alla ingredienser utom pekannötter till en smulig konsistens, hacka ner nötterna. Sätt ugnen på 160° och baka dem gyllene.
  4. Dekorera gärna desserten med oxalis.
Kommentera receptet

Fler goda recept