Rulltårta med mascarpone, jordgubb och banan

koket.se
Rulltårta med mascarpone, jordgubb och banan
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Rulltårta med mascarpone, jordgubb och banan

15 ingredienser

45 m

Barnsligt god och barnsligt enkel rulltårta som passar utmärkt på alla kalas. Garnera gärna med chokladdekorerade mördegskex så blir rulltårtan till söta små nallebjörnar.

Tips! Kolla gärna in klippet för att se hur Tea dekorerar mördegskexen.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Botten

  • 165 g ägg, rumsvarma (3 st)
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 300 g mascarpone
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g banan, mosad
  • 200 g jordgubbssylt
  • 50 g mörk choklad

Mördegskex till öron och nos

  • 90 g florsocker [2 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör
  • 55 g ägg [1 st]

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa ägg och socker med en elvisp till ett ljust och fluffigt skum.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggskummet i omgångar, vänd runt för hand.
  4. Bred ut smeten jämnt över ett bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö sockret över den gräddade bottnen. Lägg över ett nytt bakplåtspapper. Vänd den upp och ner med hjälp av en kall plåt. Dra försiktigt bort bakplåtspappret och låt den svalna.

Fyllning

  1. Mosa eller mixa bananen tills du har en slät kräm. Vispa mascarpone, florsocker och vaniljsocker till en fluffig och bredbar konsistens. Vänd i banankrämen.

Montering

  1. Bred jordgubbssylt jämnt över hela bottnen. Bred banankrämen över sylten, låt 2 cm längs med ena långsidan vara utan banankräm (då glider inte fyllningen ut lika lätt när du rullar ihop den. Rulla ihop till en rulltårta från den ena långsidan (börja rulla från den långsidan som har banankräm ända ut i kanten) till den andra. Sätt rullen i kylen i 1 timme.
  2. Skär rullen i 2 cm breda skivor. Lägg dem med snittsidan ner på serveringsfatet.

Mördegskex

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Stansa ut små runda kakor med till exempel en rund tyll. Grädda cirka 10-15 minuter på 170 grader varmluft tills de fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

Garnering

  1. Smält chokladen. Dekorera mördegskexen. Placera ut öron och nos och spritsa på chokladögon och mun.