Roy Fares äppelkaka med kardemumma

koket.se
Roy Fares äppelkaka med kardemumma
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roy Fares äppelkaka med kardemumma

13 ingredienser

1,5 h

Saftig kardemummakaka fylld med äppelbitar. Perfekt höstfika.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Fyllning

  • 2 svenska äpplen
  • 4 g malen kanel [2 tsk]
  • 25 g farinsocker [2 msk]

Kaka

  • 420 g vetemjöl [7 dl]
  • 15 g bakpulver [3 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 7 g malen kardemumma [3 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 360 g strösocker [4 dl]
  • 240 g ägg, rumstempererade [4 st]
  • 250 g filmjölk [2,5 dl]
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Äppelblandning

  1. Skala, kärna ur och tärna äpplena i 0,5 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke, tillsätt
  2. kanel och strösocker och blanda. Ställ åt sidan.

Kaka

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Smöra och mjöla en rund sockerkakform som rymmer minst 1,5 liter.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa smöret luftigt, tillsätt sockret och vispa fluffigt.
  5. Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna med lite i taget av
  6. filmjölken och rör ihop till en slät och fin smet.
  7. Fyll hälften av formen med smet och strö sedan över äppelbitarna och toppa med resterande smet.
  8. Grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna helt på galler. Pudra över florsocker.