Roti, Zeina Mourtadas recept

Roti, Zeina Mourtadas recept
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Roti, Zeina Mourtadas recept

14 ingredienser

1,5 h

Asiatiskt mjölbröd som tillagas i stekpanna. I det här receptet serveras det med söta tillbehör som banan, kondenserad mjölk och nutella.

Ingredienser

portioner st

Roti

  • ca 8-9 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk kondenserad mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör, smält
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till pensling

Serveringsförslag

  • kondenserad mjölk
  • banan
  • nutella
  • kolasås (eller chokladsås)
  • blandad frukt (efter smak)

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjöl, blanda väl. Tillsätt sedan mjölet och knåda väl några minuter tills du får en smidig deg. Ringla lite rapsolja över degen och täck sedan bunken med en plastpåse, låt vila i minst 40 minuter, gärna 1 timme.
  2. Knåda degen igen och tryck ut mellanstora bollar. Lägg på en oljad bricka och låt vila i ca 15 minuter. Pensla bakbordet med rapsolja och tryck sedan försiktigt med händerna ut en tunn pannkaka, man behöver inte en brödkavel. Se bara till att pensla med olja där du formar dina pannkakor och försök att trycka u dem så tunna som möjligt. Det är okej om degen spricker lite.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sedan pannkakan på medelvärme. Du kan antingen steka den ca 1 minut, fylla den med banan och vika ihop till ett fyrkantigt paket. Vänd sedan pannkakan och stek ca 2 min på andra sidan. Eller så kan du behålla pannkakan rund som en klassisk pannkaka och steka den ca 2-3 minuter på varje sida.
  4. Servera gärna pannkakorna nygräddade och varma med kondenserad mjölk och pudra lite florsocker på. Du kan även servera dem med Nutella, kolasås eller exotiska frukter.