Rotfruktssoppa med röd curry och krondill

koket.se
Rotfruktssoppa med röd curry och krondill
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Rotfruktssoppa med röd curry och krondill

16 ingredienser

30 min

Mustig och klar skördesoppa smaksatt med röd curry för hetta och dill som är en av Toms bästa smaksättare. Servera gärna med en klick crème fraiche och ett gott bröd till.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppgrund

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 knippe krondill, uppbunden med bindgarn
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • olja, till fräsning
  • salt

Grönsaker till soppan

  • 1 rotselleri, skalad
  • 2 morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 kokta gulbetor, skalade och delade i fina klyftor
  • 1 spetskål

Garnering

  • dillvippa

Gör så här

Soppgrund

  1. Skala och skiva lök och hacka vitlök. Fräs med olja, röd curry och tomatpuré. Låt koka ihop med vinet.
  2. Lägg i buljongtärning, krondill och vatten. Låt koka ihop något.

Grönsaker

  1. Dela allt i mindre bitar (förutom gulbetan). Koka perfekt mjuka i saltat vatten, lägg ner spetskålen mot slutet av koktiden eftersom den kräver kortast koktid. Häll av.
  2. Smaka av soppgrunden med salt. Plocka bort krondillen och lägg i de nykokta grönsakerna samt de klyftade gulbetorna vid servering. Garnera med dillvippor.