Rostas med rotselleripuré och salsiccia-krisp

Rostas med rotselleripuré och salsiccia-krisp
Foto: Tv4

Rostas med rotselleripuré och salsiccia-krisp

Av: Jennifer - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 m

Den här huvudrätten på rostas med rotselleripuré och salsiccia-krisp gör sig bra på vilken festlig bjudning som!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rostas

  • 800 g rostas
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning

Rotselleripuré

  • 200 g rotselleri
  • 200 g potatis
  • 100 g äpple
  • 25 g smör
  • 1-2 dl mjölk, varm
  • salt
  • vitpeppar

Rödvinsås

  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar, hackad
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Salsiccia-krisp

  • 1 salsicciakorv
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl pankoströbröd

Tillbehör

  • 1 knippe sparris

Gör så här

Rostas

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet. Stek i het panna med smör och olivolja tills köttet fått en ordentlig stekt yta, cirka 2 minuter.
  2. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen tills köttets temperatur uppnår 65 grader, vilket tar cirka en timma.
  3. Ta ut köttet och lägg det i folie i ca 15 minuter för att få en saftigare bit.

Rotselleripuré

  1. Skala och tärna ner rotselleri och potatis, sjud i lättsaltat vatten i 5 minuter.
  2. Skala och skär ner äpple, tillsätt till rotsellerin och sjud ytterligare 10 minuter, tills allt är mjukt.
  3. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Tillsätt smör och mjölk till önskad smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinsås

  1. Häll upp rödvin i en kastrull. Tillsätt torkad timjan, scharlottenlök, lagerblad och peppar.
  2. Koka upp rödvinsåsen och låt den reducera tills den börjar tjockna, cirka 15 minuter. Därefter tillsätter du kalvfonden, vatten och låter det koka ihop cirka 10 minuter. Tillsätt ljus maizena för att få såsen tjockare. Smaka av.
  3. Om såsen saknar syra tillsätter du vinägern. När såsen fått rätt smak och önskad konsistens tillsätter du smöret och silar av den.

Salsiccia-krisp

  1. Halvera korven på längden och stek den i smör i cirka 10 minuter. Låt svalna och behåll fettet i pannan. Dra bort skinnet från korven och hacka innanmätet.
  2. Hetta upp pannan igen och ha ner korvhacket samt pankoströbröd. Stek till ströbrödet sugit i sig av fettet och korvhacket fått fin yta, cirka 5 minuter. Låt svalna.

Sparris

  1. Skär av nedre delen av sparrisen. Stek sedan i smör och salta med flingsalt. Sparrisen är klar när den börjar få färg, det tar cirka 2 minuter.