Rostad örtkyckling med pumparisotto

Rostad örtkyckling med pumparisotto
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Rostad örtkyckling med pumparisotto

18 ingredienser

ca 1 h

Saftiga salvia- och rosmarinkryddade kycklinglår till en krämig risotto med rejäla bitar pumpa eller Pollo al forno con risotto alla zucca på köksitalienska.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingklubbor
  • 0,5 msk torkad, finsmulad rosmarin
  • 1 msk torkad salvia
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja

Pumparöra

  • 800 g muscatpumpa (eller hokkaidopumpa)
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • vatten

Risotto

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, liten finhackad
  • 4 dl arborioris
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1,2 l hönsbuljong (på fond eller tärning) för spädning av riset
  • ca 150 g parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och torka av kycklingklubborna och skär bort eventuellt överflödigt skinn. Krydda klubborna runtom med rosmarin, salvia och hälften av saltet och pepparn. Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form. Bottna formen med olivolja och resten av saltet och pepparn.
  3. Sätt in formen i ugnen och stek i ca 45 minuter, eller tills köttsaften efter stick i den tjockaste delen på klubborna är genomskinlig. Vänd bitarna efter ungefär halva tiden. Späd samtidigt med ytterligare olivolja om det behövs.

Pumparöra

  1. Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i små bitar.
  2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekpanna, lägg i löken och låt den fräsa på medelvärme tills den är genomskinlig, cirka 3 minuter.
  3. Lägg i pumpabitarna, strö över salt och peppar och fräs alltsammans i 5–10 minuter.
  4. Tillsätt ett par skedar vatten och låt det hela puttra i ytterligare några minuter, eller tills pumpabitarna är mjuka men spänstiga. Ställ åt sidan.

Risotto

  1. Hetta upp olivolja (1 msk) i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg. Rör ner ris och vin och låt riset koka i vinet några minuter.
  2. Häll därefter i hälften av buljongen och låt koka långsamt utan lock. Späd riset kontinuerligt med buljong under resten av koktiden och rör om då och då. Koka i 18-20 minuter, (enligt anvisningen på förpackningen), tills riset blivit mjukt och krämigt.
  3. När 5 minuter av risets koktid återstår rör försiktigt ner pumpa och parmesan.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera risotton i djupa tallrikar med lite extra riven parmesanost på toppen.