Rostad kyckling med pumpa och äggkräm med smak av curry

1 h 15 m
4
1 h 15 m
4

Du behöver

Glödhoppor

  • 5 dl naturell yoghurt
  • ca 12 dl rågsikt
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • vetemjöl, till bakning

Örtolja

  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl koriander, hackad
  • 2 dl persilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • flingsalt

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 1 lime
  • 1 chili
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 fingerstor bit ingefära
  • salt och svartpeppar
  • 200 g smör

Äggkräm

  • 10 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl smetana
  • 50 g smör
  • 1 msk curry
  • salt
  • 0,5 citron

Pumpa

  • 0,5 butternutpumpa
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 cm ingefära
  • 1 msk crème fraiche

Servering

  • koriander
  • persilja

Gör så här

  1. Glödhoppor
    Blanda alla ingredienserna i en bunke. Ta upp och knåda på mjölat bakbord. Kavla ut degen tunt och ta, om ni vill, ut kakor med ett mått.
  2. Blanda koriander, persilja, riven vitlök och en nypa flingsalt i en mortel. Mortla ihop örterna med saltet och tillsätt olja, ställ åt sidan.
  3. Nagga glödhopporna och grädda några åt gången i en torr, inte för varm stekpanna ett par minuter på varje sida. Du kan också spara deg till nästa dag o grädda då! Avsluta med att pensla bröden med örtoljan.
  4. Kyckling
    Sätt ugnen på 250 grader. Skölj kycklingen invändigt under rinnande kallt vatten. Torka den helt torr med papper.
  5. Skala vitlöken och krossa den med hjälp av kniven. Dela limen i 4 bitar och chilin på längden. Skiva ingefäran.
  6. Fyll kycklingen med vitlök, lime, ingefära och chili. Krydda kycklingen med salt och peppar, bind sedan ihop kycklingen och lägg i en ugnsfast form.
  7. Baka kycklingen i 30 min, sänk sedan värmen till 150 grader och baka till 70 grader innertemperatur, sätt stektermometern mellan lår och bröst på kycklingen. Avsluta med smöret och låt det smälta i formen. Tag ut kycklingen ur ugnen och ös den med smör. Låt vila i några minuter innan den skärs upp.
  8. Äggkräm
    Smält smöret i en rymlig kastrull, tillsätt curry och låt fräsa 3-5 min på låg värme. Häll på grädden och låt koka ihop.
  9. Knäck äggen och lägg dem i kastrullen tillsammans med grädden, värm under omrörning tills du får en krämig äggröra. Ställ åt sidan och tillsätt smetana, mixa i en kannmixer för bästa resultat men du kan även använda en stavmixer. Smaka upp krämen med salt och citron. Håll den ljummen fram till servering.
  10. Pumpa
    Koka ihop allt till lagen och riv ner ingefäran. Skiva pumpan tunt med hjälp av en mandolin och spola i kallt vatten. Lägg pumpan i den varma lagen och låt stå i lagen fram till servering , dressa sedan med crème fraiche. Servera kycklingen med äggkrämen, den picklade pumpan och det varma brödet, toppa allt med hackad koriander och persilja.
Kommentera receptet

Fler goda recept