Apelsin- och rosmarinmarinerad lax

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax
Foto: Ingvar Eriksson
Roland Persson KK
Roland Persson KK

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax

Av: Roland Persson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Apelsin- och rosmarinmarinerad lax serveras med en fänkålssallad. Apelsin och rosmarin "gifter sig" perfekt. En reduktion är grunden i den här såsen.Den ger en koncentrerad och härlig smak. /Roland.

Roland lagade även
Rostad sparris med ruccolapesto
Salviakroppkakor med pancetta
Dragonströmming med potatis
Timjan- och rödvinspäron

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax

Apelsinreduktion

  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 l apelsinjuice
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 äggulor

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 citron, pressad
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

Apelsinreduktion

  1. Koka apelsinjuicen med 2 rosmarinkvistar tills konsistensen är simmig.
  2. Låt svalna.
  3. Sila av.
  4. Vispa äggulorna med hälften av apelsinreduktionen och tillsätt sedan rapsoljan lite i taget.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda resterande apelsinreduktion med 2 kvistar fint hackad rosmarin och rivet apelsinskal.
  7. Skiva laxen tunt och pensla med apelsinreduktion.
  8. Salta och peppra och låt marinera i 10 minuter.

Fänkålssallad

  1. Skala, ansa och hyvla fänkålen och löken fint.
  2. Blanda med olivolja, citronsaft och socker.
  3. Salta och peppra.
  4. Serveras med laxen.