Rökta musslor med asiatisk touch

POPULÄRT
Rökta musslor med asiatisk touch
Foto: TV4
Jessica Ortman
Jessica Ortman

Rökta musslor med asiatisk touch

14 ingredienser

30 m

Riktigt chiliheta musslor rökta på grillen och kokta i vitt vin och grädde. Svårslagen musselgryta!

Ingredienser

portioner
  • valfritt rökflis
  • ca 1 kg blåmusslor, i nät
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 3-4 cm ingefära
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka persilja
  • 1 habanero
  • 2-3 dl vitt vin
  • 1 limefrukt
  • 2-3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 4 skivor vitt bröd

Gör så här

  1. Lägg träfliset i blöt och förbered klotgrillen för 50/50 grillning med briketter.
  2. Tvätta musslorna, släng de som inte stängt sig eller som är trasiga. Lägg musslorna i en gjutjärnsgryta och ställ på den del av grillen som inte har direkt värme under sig.
  3. Släng på massa rökflis på briketterna, stäng locket och stäng igen toppspjället, detta för att fånga in så mycket röksmak som möjligt i grillen.
  4. Låt musslorna ligga under lock i ca 10 minuter. När du tittar igen så skall de ha börjat öppna sig.
  5. Under tiden musslorna röks så hackar du upp chili, vitlök, ingefära, koriander och persilja fint. Hacka gärna kvistarna till persiljan också, dem ger god smak.
  6. Skiva habaneros tunt, tänk på att dem är väldigt starka, så skär enbart ett par tunna skivor till att börja med. Vill du ha mer hetta så kan du lägga till lite extra efter hand.
  7. Dra över grytan med musslorna till den direkta värmen, få upp temperaturen lite i grytan och lägg därefter i vitlök, chili, habaneros, ingefära och persiljekvistarna (ej bladen). Låt fräsa med en stund.
  8. Rör därefter ner hälften av den hackade koriandern, och hälften av den hackade persiljan. Salta och peppra. Häll på vin, pressa över lime och låt sjuda en stund, därefter häller du på grädden och rör runt.
  9. Dra över grytan till indirekt värme igen, släng på mer rökflis, stäng locket och låt allting koka cirka 10 minuter. Lyft någon gång då och då och rör runt i grytan och smaka av.
  10. Skär upp ett par skivor gott bröd, pensla med olivolja, grilla snabbt över direkt värme för fin yta, strö över lite flingsalt.
  11. Lägg upp musslorna i fina fat, strö över resten av den hackade persiljan och koriandern, lägg brödet på sidan.
  12. Färdigt att servera!