Rökt Torneälvsik serveras med hjortronsås

Rökt Torneälvsik serveras med hjortronsås
Foto: TV4

Rökt Torneälvsik serveras med hjortronsås

Av: Jarkko - Haparanda

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

7h

Rökt sik serveras med nystekta rårakor och sås med hjortron och rödlök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rökt sik

  • 2 torneälvsikar
  • 3-4 msk alspån
  • grovt havssalt
  • 1 msk strösocker

Hjortronsås

  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm strösocker
  • ca 0,5 dl frysta hjortron (alt. 1 msk hjortronsylt)

Tunna rårakor

  • 3-4 potatisar, riven
  • 1 krm salt
  • ca 0,5 krm peppar
  • smör, till stekning

Gör så här

Rökt sik

  1. Salta minst 6–8 timmar innan tillagning i riklig mängd grovt havssalt och ca 1 msk socker.
  2. Rök i rökugn i ungefär 35–45 minuter.

Hjortronsås

  1. Rör ihop alla ingredienser.

Rårakor

  1. Blanda potatisen med kryddorna.
  2. Klicka ut potatisen i en het stekpanna med rikligt med smör i.
  3. Tryck ut potatisen till tunna plättar.
  4. Stek dem gyllenbruna.

Servering

  1. Servera hjortronsåsen med den rökta siken och de nystekta rårakorna.