Rökt lapplandsharr i hembakad stomp

POPULÄRT
Rökt lapplandsharr i hembakad stomp
Foto: TV4

Rökt lapplandsharr i hembakad stomp

Av: Elsa - Malung

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h 20 m

Stomp är ett norrländsk bröd på filmjölk. I det här receptet toppar du stompen med rökt harr, krämig örtröra, sallad och ärtskott. Receptet på stomp blir till 40 bröd. 

Dryck: Enbärs från Äppelbo Bryggeri (en starköl med smak av enbär)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stomp (40 st)

  • 25 g jäst
  • 100-150 g margarin
  • 1 l mjölk
  • 1 l fil
  • 375 g sirap
  • 125 g potatismospulver
  • 1,5 kg vetemjöl
  • 1,5 kg rågsikt
  • 3 tsk bikarbonat
  • 3 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl strösocker

Krämig röra

  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk gräslök, hackad

Servering

  • 4 stompbröd
  • smör eller Bregott
  • 4 salladsblad
  • 200 g rökt harr (annan rökt, fet fisk går bra)
  • 20-30 ärtskott
  • persilja

Gör så här

  1. Smula sönder jäst i en bunke. Smält matfett och ljumma mjölk samt fil till fingertemperatur. Rör ut jästen i degvätskan och häll i sirapen.
  2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till vätskan. Arbeta degen smidig, låt jäsa ca 45 minuter.
  3. Fördela degen i 40 bitar, forma till runda bollar och tryck till. Kavla ut bollarna till runda, tunna kakor, först med slät kavel, sedan med kruskavel. Grädda i ca 2-3 minuter på båda sidorna på gjutjärnsplatta. Låt svalna under duk.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till den krämiga röran.
  5. Bred smör eller bregott på fyra stompbröd. Lägg på ett salladsblad och 50 g harr per stompkaka. Klicka på röran och garnera med ärtskott och persilja.