Rökig och het rödvinssås

Rökig och het rödvinssås

12 ingredienser

30 min

Att göra egen rödvinssås är inte alls så svårt som man kan tro, dessutom kan den preppas i god tid inför middagsbjudningen. Överraska smaklökarna genom med en lagom het pepparsås med rökig karaktär från chipotle.

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco Chipotle

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk torkad timjan (eller 1 timjankvist)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk rörsocker
  • 3 dl rött vin (oekat)
  • 1-2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås
  • 3 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • majsstärkelse, till redning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, dela och grovhacka löken. Skala och grovhacka vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret i en kastrull ca 3 minuter tills det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt timjan, lagerblad och socker. Fortsätt fräsa tills sockret har karamelliserat. Häll på vin och TABASCO® Chipotle pepparsås. Koka upp och sjud utan lock tills halva mängden återstår. Häll på buljongen. Sjud tills halva mängden återstår. Sila såsen.
  3. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret.
  4. Tips!
  5. Den rökiga rödvinssåsen är god i all enkelhet till stekt/grillat kött och en fräsch grönsallad, men det är inte fel att komplettera med en krämig, vitlöksdoftande potatisgratäng!
TIPS!
Fler tips!
Grillspett med raw slaw och jordnötssås

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Tabasco hittar du här!

Läs mer