Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs, lagrad ost, pumpakärnor och syrad lök slår det mesta som tillbehör vid middagen! En riktigt god rätt som passar såväl till middagen som buffén.
0,5 dl 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten)
1,5 dl vatten
1 msk salt
50 g pumpakärnor
Servering
100 g lagrad svensk ost, flagad (ex svecia, präst, herrgård)
olivolja
flingsalt
svartpeppar, nymalen
krasse
Gör så här
Rökbakad färskpotatis
Smält smöret. Använd röklåda/rökpistol, eller rökskåp, och rök smöret i 20 minuter.
Baka potatisen i smöret i ugnen på 165 grader i 30 minuter med salt och peppar.
Ramslöksmajonnäs
Mixa ramslöken, rapsolja och 1 krm salt i kannmixer i 10 minuter, sila genom chinois och kyl.
Mixa ägg, dijonsenap och citron i matberedare, mata i ramslöksoljan under mixning. Smaka av med salt och peppar.
Topping
Vänd rödlöken i 123-lagen, låt dra i 10 minuter.
Koka upp vatten och salt, häll över pumpakärnorna och låt dra i 20 minuter. Rosta kärnorna torra i panna på medelvärme.
Servering
Lägg potatisen i skål. Toppa med flagad ost, löken och pumpakärnorna. Avsluta anrättningen med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar (ev. lite smörgåskrasse).