Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta

Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta
Foto: TV4

Rödtunga i skaldjurssås med finbesök av hummer och kräfta

Av: Veronica - Åhus

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1h

Smördegsformar fyllda med rödtunga, hummer och havskräfta, serveras med ugnsrostade morötter och mustig skaldjurssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smördegsform

  • 250 g smördeg
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 2 kokta humrar
  • 4 havskräfta, kokta
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 4 bitar rödtunga
  • 1 krm salt

Ugnsrostade morötter

  • 6 morötter
  • olivolja
  • flingsalt (efter smak)

skaldjurssås

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 dl vatten
  • 3 msk skaldjursfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, smaka av
  • ev majsstärkelse
  • 50 g smör, rumstempererat
  • smör, till tillagning

Tillbehör

  • 150 g sockerärtor

Gör så här

Smördegsform

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Stansa ut 4 rundlar av smördegen ca 10 cm i diameter.
  3. Skär ut 4 remsor, ca 2 cm breda, och tvinna dessa och kläm fast som en kant runt bottnarna.
  4. Pensla med äggula och baka i ugn i ca 15 minuter tills formarna blir gyllenbruna.

Fyllning steg 1

  1. Skala och plocka ut köttet från hummern och kräftorna. Spara skalen!

Sås

  1. Finhacka morot, lök och vitlök och fräs mjukt i smör.
  2. Tillsätt tomatpuré och vitpepparkorn. Häll i vatten och fond och låt koka upp.
  3. Lägg i skalen från hummern och kräftorna och låt dessa koka med.
  4. Sila över såsen i en ny kastrull. Tillsätt grädden och sjud en stund till.
  5. Smaka av med salt och peppar. För kraftigare sås tillsätt lite maizena.
  6. Vispa i det rumstempererade smöret.

Ugnsrostade morötter

  1. Skala och skär morötterna i stavar, ringla över olivolja och flingsalt efter smak. In i ugn i ca 15 minuter, 225 grader.

Fyllning steg 2, och rödtunga

  1. Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem i smör.
  2. Koka rödtungan försiktigt i lättsaltat vatten tills de är klara.
  3. Skär hummer- och kräftköttet i mindre bitar.
  4. Förväll sockerärtorna.

Servering

  1. Lägg hummer – och kräftkött samt svamp i varje smördegsform. Lägg rödtungan bredvid på tallriken.
  2. Värm upp såsen och slå över.
  3. Servera med förvällda sockerärtor och ugnsrostade morötter.