Rödlökssoppa med ostomelett

Rödlökssoppa med ostomelett
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödlökssoppa med ostomelett

15 ingredienser

Typisk fransk löksoppa med en twist! Här är den klassiska franska bondsoppan kokad på rött vin. Beroende på vilken region man befinner sig så kokas soppan med olika sorters vin. En väljer till och med att tillsätta en skvätt konjak i sin soppa! Servera den mustiga soppan med en bit ugnsomelett med parmesanost.

Ingredienser

portioner
  • 400 g gul lök
  • 400 g rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk smör
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan

Ostomelett:

  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till formen
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Skär lökarna till tunna ringar och vitlöken i små bitar. Smält smöret i soppgrytan och stek löken tills den är guldbrun och vinröd.
  2. Häll på buljongen och vinet. Tillsätt lagerblad, peppar och timjan. Koka upp och sjud sedan sakta en timme.
  3. Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop grädde och ägg med salt och peppar. Smörj en liten ugnssäker form och häll i smeten. Grädda omeletten i ugnen i 15 minuter eller tills den pöst upp och stannat och fått vacker färg. Ta ut omeletten och strö över parmesanosten medan omeletten fortfarande är varm. Skär den i trekanter med en vass kniv och servera i soppan.