En riktigt redig grilltallrik där du själv väljer köttet. Serveras med tre såser - yoghurtsås, bearnaisesås och rödvinssås. Dessutom grillad halloumi, citron, paprika och tomatsallad.
Minst fem valfria styckningsdetaljer, gärna från olika djur. Beräkna cirka ett kilo av vardera kött
Torr kryddblandning
1 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 msk cayennepeppar
2 msk råsocker strö
1 tsk salt
Bearnaisesås
500 g smör
4 äggulor
2 msk estragon i vinäger, hackad
2 msk vinäger, från burken med estragon
2 msk citron, pressad
1 kruka färsk persilja
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Rödvinssås
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 tomat
2 msk smör, till stekning
1 msk tomatpuré
5 dl rött vin
2 dl balsamvinäger
3 msk kalvfond
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
ev maizena
Fräsch yoghurtdressing
2 dl turkisk yoghurt
1 limefrukt, rivet skal och saft
2 msk honung
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Tomatsallad
2 schalottenlökar
1 kruka färsk basilika
0,5 kg körsbärstomater, i olika färger
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Övriga tillbehör
300 g halloumiost
3 citroner
3 spetspaprikor
färsk persilja, till garnering
Gör så här
Tänd grillen, använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska.
I väntan på att grillen ska bli varm, mixa ingredienserna till den torra kryddblandningen så att det blir till ett fint ett pulver. Gnid sedan in kryddblandningen i en eller flera av dina styckningsdetaljer, särskilt god är denna kryddblandning till kycklingvingar.
Bryn dina styckningsdetaljer på direkt värme tills de får fina grillränder. Kolla upp rekommenderade stekgrader för de olika styckningsdetaljerna du valt ut och använd gärna en termometer för att veta när just ditt kött är klart. Under tiden som köttet ligger på grillen så gör i ordning allt annat.
Bearnaise
Smält smöret i en kastrull på grillen, var noga så att det inte bränns vid, och använd inte de restprodukter som lägger sig på botten av kastrullen i din sås.
Separera sedan äggulorna från äggvitorna och vispa äggulorna med salt, peppar och hackad estragon i en bunke tills det blir fluffigt.
Blanda därefter vinäger och det smälta smöret och häll ner detta försiktigt i äggblandningen samtidigt som du vispar kraftigt.
Blanda slutligen i citronsaft, hackad persilja och smaka av med salt och peppar. Om såsen skulle bli för tjock kan du späda ut den med lite vatten.
Rödvinssås
Dela löken, moroten, palsternackan och tomaten i mindre bitar, fräs detta sedan i smör i en kastrull på grillen.
Blanda därefter ner tomatpure i kastrullen och slå på vin, balsamvinäger och kalvfond låt det sedan koka upp och sjuda i 20 minuter.
Sila därefter bort alla grönsaker och låt det puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena vid behov.
Blanda alla ingredienser till den fräscha yoghurtdressingen och smaka av med salt och peppar.
Gör i ordning tomatsalladen genom att hacka lök, basilika och dela tomaterna. Häll därefter över olivolja och rödvinsvinäger och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Grilla slutligen halloumi, citroner och spetspaprikor. Halloumin är klar när den fått lite färg, citronen är klar efter ett par minuter och spetspaprikorna ska grillas tills de är helt svarta. Drag slutligen av skalet från spetspaprikorna och servera sedan allt detta tillsammans med kött, såser och övriga tillbehör på ett stort fat och garnera med persilja.