Midsommarsillsallad à la Holmström/Nilsson

15 november 2007
4

Du behöver

  • 300 g kokt färskpotatis
  • 200 g gulbetor
  • 2 schalottenlökar
  • 4 salladslökar
  • 200 g löksill
  • 2 st endive
  • 1,5 dl hovmästarsås
  • 1 knippe dill
  • salt och peppar

Apelsin och stjärnanis sill:

  • 8 urvattnade sillfiléer
  • 2 st apelsiner
  • 1 l ett/två/tre lag (en del ättika, två delar socker och tre dela vatten som kokas upp och kyls ned).
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor röd lök
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 5 st stjärnanis
  • 15 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad

Gör så här

  1. Baka gulbetorna i ung på saltbädd i ca 1 timme på 175 grader och låt sedan kallna innan du skalar dom. Dela ner potatisen och gulbetorna i klyftor eller tärningar. Skär sillen i ½ cm strimlor rakt över sillfiléerna. Skär dillen grovt och blanda med allt utom endivsalladen och smaka av med salt och peppar. Dela endivsalladen i blad och servera sillsalladen med endivsalladen antingen i botten eller blandat med salladen och garnera med en dillvippa.
  2. Tag av det gula på apelsinen med potatisskalare eller med kniv. Skiva lökarna i tunna skivor. Blanda sedan alla ingredienser i ett krus eller djupt kärl, se till att lagen täcker sillfiléerna ordentligt. Låt stå i minst 4 dygn så att sillen hinner ta åt sig smakerna. Sillinläggningen håller länge om man är noggrann med hygienen.
  3. Servera med ny kokta färskpotatis.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept