Risotto smaksatt med matjessill, basilika, västerbottensost och bakade tomater

0 röster
4

Risotto som smaksätts med matjessill (perfekt om du har några bitar över), basilika och västerbottensost. Servera med bakade tomater och spenat. 

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 250 g cocktailtomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 matjessillfiléer
  • 80 g västerbottensost
  • 2 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ca 6 dl kycklingbuljong alt vegetarisk buljong
  • 0,5 dl finstrimlad basilika
  • olivolja
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 120 grader. Halvera tomaterna och lägg de i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Ugnsbaka tomaterna 1 timme.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fintärna matjessillen. Riv västerbottensosten.
  3. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och hälften av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Efter ca 15-20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd så tillsätt matjessillen, en klick smör, basilikan och 50 g av den rivna osten. Smaka av med salt.
  4. Lägg upp risotton i 4 tallrikar. Lägg över de bakade tomaterna, några spenatblad och ringla över lite olivolja. Avsluta med att strö över resterande ost.
26 december 2016

laddar fler recept

Laddar fler recept