Paolo Robertos grundrecept på en riktigt krämig och god risotto, som du sedan smaksätter efter tycke och smak. Spela klippet för att se hur du gör steg för steg.
Risotto - se & gör
Du behöver
- 3 dl aborio- eller avorioris
- 2 schalottenlökar
- 2 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- ca 1 l buljong
- 2 msk smör
- 2 dl parmesanost, färskriven
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Gör buljong på tärning eller fond. T.ex. höns-, grönsaks-, svamp-, kött- eller fiskbuljong.
- Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
- Rör ner riset i kastrullen och fräs det i ett par minuter så allt blandats väl. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.
- Häll i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Risotton ska bli krämig och lite lös men ha tuggmotståndet kvar.
- Blanda ner smör och parmesan i risotton. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
10 juni 2016