Risotto Milanese är en riktigt god risrätt med vitt vin, kycklingbuljong och saffran. Dekorera med bladguld för att få en riktigt lyxig touch på rätten.
Smält 20 g av smöret i en gjutjärnsgryta, tillsätt schalottenlöken och oxmärgen. Sautera på medelhög värme i 10-15 minuter, löken skall bli genomskinlig utan att ta färg.
Tillsätt riset och fortsätt röra i 5 minuter.
Tillsätt vinet och fortsätt röra, sjud tills vinet kokat in i riset.
Tillsätt kycklingbuljongen i omgångar under 20 minuter, rör med jämna mellanrum så att riset inte fastnar eller bränner fast i botten.
Efter 15 minuter så tillsätt saffran utrört i lite vitt vin.
Börja smaka av efter 15 minuter, när riset är al dente utan att vara okokt är det klart för avslutningen.
Tillsätt resterande smör och osten, rör runt och lägg på ett lock. Låt riset vila i 5 minuter.
Rör runt riset igen, konsistensen skall vara ”som lava”, tillsätt eventuellt lite mer buljong om det är för löst. Smaka av med salt.
Häll upp på tallrik och garnera med bladguld (om du vill).