"Risotto" på dinkelvete med lardo, vinägerlök och riven vällagrad hårdost

0 röster
4-6

Receptet är beräknat som en mellanrätt för 4-6 personer. Passar också utmärkt att servera tillsammans med stekt vit fisk eller kyckling.

Visa mer
4-6

Du behöver

  • 2 dl helt dinkelvete
  • 3 dl buljong av god kvalitet, typ grönsak eller höns (gärna egengjord)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 100 g lardo, småtärnat
  • 0,25 citron, saften av
  • 1 msk smör
  • 1 rödlök, skivad i tjocka skivor
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl finriven vällagrad svensk hårdost, t ex Västerbottensost
  • 1 litet knippe persilja, grovhackat

Gör så här

  1. Förkoka dinkelvetet i vatten i ca en timme eller tills de är mjuka med ändå har ett trevligt tuggmotstånd.
  2. Blanda rödlöken med rödvinsvinäger och låt stå i 30 min.
  3. Fräs lök och lardo tills löken blir genomskinlig. Häll på det förkokta dinkelvetet och buljongen, låt småkoka tills buljongen kokat ner till hälften. Sänk värmen. Smaka av med salt (tänk på att osten som du senare ska tillsätta är ganska salt) och citronsaft och rör i en matsked smör och avsluta med att röra i den rivna osten.
  4. Servera på halvdjupa tallrikar och garnera med grovhackad persilja, vinägerlöken och ev lite extra riven ost. Ät varm med sked som en mellanrätt eller som ett tillbehör till te x en bit stekt vit fisk eller kyckling.
12 januari 2018

Fler goda recept