Risotto med skogschampinjoner och salvia

Risotto med skogschampinjoner och salvia
Foto: Aito

Risotto med skogschampinjoner och salvia

3

20 ingredienser

30 m

Vad sägs som en krämig risotto med skogschampinjoner och salvia till middag? En riktigt god rätt fylld av smak!

läs mer
aito_cheese

Miljövänligt tips!

Använd Aito Oat Cuisine med smak av ost.

Läs mer

Ingredienser

portioner4
  • 4 dl avioriris (eller carnaroli eller arborio)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl svampbuljong
  • 1 förp Aito Oat Cuisine med smak av ost [250 ml]
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 kruka salvia
  • 2 msk olivolja (till stekning)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Svampbuljong

  • 200 g skogschampinjoner, hacakde (eller champinjoner)
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hacka
  • 2 msk olivolja (till stekning)
  • 3 dl vitt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk japansk soja
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Börja med svampbuljongen. Grovhacka svampen.
  2. Fräs svamp, lök och vitlök i olivolja i cirka 3-4 minuter.
  3. Tillsätt vin, buljongtärning och soja, koka i cirka 3 minuter. Häll i vattnet och koka ytterligare 5 minuter och mixa med stavmixer till en slät buljong.
  4. Fräs schalottenlök och vitlök till risotton i olivolja i cirka 2 minuter. Tillsätt ris, hälften av buljongen och sänk värmen på spisen till lägsta nivå. Låt riset ”svälla” under lock och rör om emellanåt. Späd med buljongen tills den är slut, riset ska vara knappt färdig när det är klart, det tar totalt 25 minuter.
  5. Rör i Aito Oat Cuisine med smak av ost i risotton och värm ytterligare 10 minuter tills konsistensen är krämig och riset är mjukt. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar.
  6. Skiva svampen och plocka salviabladen. Stek svamp och salvia i olivolja tills det blir krispigt, salta och peppra och vänd i risotton.
TIPS!
läs mer
Pizza bianca med ostsås och fikon

Tips från Aito!

Fler mjölk- och glutenfria recept hittar du här

Läs mer