Risotto med kirskål, färsklök och honungsglaserad vit sparris

En krämig risotto med vitt vin, parmesan, färsklök och kirskål serveras med honungsglaserad sparris. 

1 maj 2017
40 m
4

Du behöver

  • 3 mellanstora färsklökar
  • 1-2 klyftor färsk vitlök
  • 2 dl arborio- eller carnaroliris
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 75 g parmesanost
  • 1 näve kirskålsblad
  • smör
  • salt

Honungsglaserad sparris

  • 250 g stor vit sparris (även kallad AAA-sparris)
  • 15 g smör
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • salt

Gör så här

  1. Ansa färsklökarna och finstrimla de gröna delarna. Skiva de vita delarna av färsklöken och finhacka vitlöken. Fräs den skivade löken (ej de gröna), vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull.
  2. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten.
  3. Tillsätt kirskålen, en klick smör och parmesanost efter ca 20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt och blanda ner den gröna delen av färsklöken.
  4. Skala under tiden sparrisen noggrant så att allt det yttersta är bortskalat. Skär bort de nedersta 2 cm. Skär sparrisen i bitar om ca 2-3 cm.
  5. Värm en stor stekpanna till medelhög temperatur och lägg ner smör och sparrisen. Stek i ca 5 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd i mitten. Ringla då över honungen och låt den karamellissera i stekpannan.
  6. Lägg upp risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med sparrisen
Kommentera receptet

Fler goda recept