Riskompott med hallonmousse och hallongelé

Du behöver

Riskompott

  • 50 g ris
  • 0,5 apelsin, rasp
  • 250 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 20 g smör
  • 25 g vatten
  • 10 g pistagenötter
  • 50 g socker
  • 50 g vispad grädde

Hallonmousse

  • 100 g grädde
  • 1 blad gelatin
  • 40 g vit choklad, hackad
  • 90 g hallonpuré
  • 0,5 citron, saft
  • 50 g naturell yoghurt

Hallongelé

  • 250 g hallonpuré
  • 50 g florsocker
  • 2 blad gelatin

Servering

  • färska hallon
  • pistage

Gör så här

  1. Riskompott
    Sätt en kastrull på spisen och sätt värmen på halvfart. Tillsätt ris, apelsinrasp, mjölk,vaniljstång, smör, socker och vatten.
  2. Kokas långsamt till en gröt rör om då och då. Om det behövs, tillsätt mer mjölk. Vill du slippa att det bränner sätt ugnen på 140 grader och sätt in hela kastrullen i ugnen med lock på och rör om då och då, till du har en fast gröt tillsätt eventuellt mer mjölk om det skulle behövas.
  3. Häll sedan ut på bleck och låt svalna.
  4. Tillsätt sedan pistagemandlar som hackats samt den lättvispade grädden, smaka eventuellt upp med mer socker. Fyll i ring.
  5. Hallonmousse
    Vispa 50 g grädde lätt och ställ i kyl. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  6. Koka upp 50 g grädde och slå den över den hackade vita chokladen och tillsätt det blötlagda gelatinbladet och blanda väl. Låt svalna till 28 grader.
  7. Blanda hallonpuré och citronsaft.
  8. Blanda chokladblandningen, yoghurt, den lättvispade grädden och hallonpuré till en mousse. Fyll i valfri form och frys in.
  9. Hallongelé
    Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Blanda hallonpuré och florsocker.
  10. Smält sedan gelatinbladen med lite av hallonblandningen. Blanda i resterande hallonblandning. Gjut gelén på moussen och ställ in i kylen.
  11. Lägg ris i botten på ett glas eller tallrik och lägg hallonmousse ovanpå. Dekorera med färska hallon och pistage.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept