Ris à la Malta

Ris à la Malta
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Ris à la Malta

Av: Leif Mannerström Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

2h 10 min

En klassiker på julbordet. Underbart gott och enkelt att göra!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl grötris
  • 1 l standardmjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 0,5 dl grädde, hårt vispad

Gör så här

  1. Sjud mjölk, grötris, kanelstång, strösocker och salt på mycket svag värme - det får inte ens koka. Rör om gröten då och då. Det tar cirka 1.5 timme innan gröten är klar. Låt kallna.
  2. När gröten är kall, blanda försiktigt ner vaniljsocker och apelsinjuice. Vispa grädden hårt och vänd ner i riset. Smaka eventuellt av med mer vaniljsocker och/eller vanligt socker. Förvara kallt.