Det här är en god middag året runt, men framför allt på sommaren. Kycklingen kan kokas i den svala kvällen och tas fram till lunch eller middag i sommarvärmen. Kokt färskpotatis smakar gott till
Dag 1: Dela kycklingen i två halvor. Skölj dem väl och låt dem rinna av, torka halvorna med hushållspapper. Gnid varje halva ut- och invändigt med 1 msk salt vardera. Lägg dem därefter bredvid varandra med köttsidan upp i en plastpåse och tillslut den. Lägg påsen på en tallrik och ställ den i kylen. Rimma kycklingen 1 dygn.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg ner kycklingen och se till att vattnet täcker. Lägg i ansade grönsaker, pepparkorn, lagerblad, timjan och ett par kvistar persilja. Koka upp på nytt och sjud på svag värme tills köttet är kokt, 40-50 min. Prova i lårvecket att köttsaften är ofärgad. Ta upp kycklingen, dra av skinnet och bena ur köttet. Skär det i skivor före servering.
Pestosås: Hacka valnötterna fint. Skala vitlöksklyftan. Plocka bladen från basilikan och stöt den i mortel för att växtsaften ska komma fram. Blanda med crème fraiche, valnötter och salt. Pressa ner vitlöken och blanda noga. Servera till den rimmade kycklingen.