Ricottafylld pasta med ugnsrostade cocktailtomater

POPULÄRT
Ricottafylld pasta med ugnsrostade cocktailtomater
Foto: TV4
Johanna Kruusval
Johanna Kruusval

Ricottafylld pasta med ugnsrostade cocktailtomater

Av: Johanna Kruusval

Från: Efter stängning

24 ingredienser

60 m

Hemgjorda pastakuddar med smakrik fyllning, ett sting av citron serverad med söta och saftiga cocktailtomater som tillbehör.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg, hela (ekologiska)

Fyllning

  • 1 msk rapsolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2-3 klyftor vitlök, finhackade
  • 250 g bladspenat
  • 250 g ricotta
  • 50 g parmesanost, riven
  • 0,5 citron, skalet
  • salt
  • svartpeppar

Ugnsrostade cocktailtomater

  • 25-30 körsbärstomater
  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 tsk rödvinsvinäger
  • 1-2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 2 klyftor vitlök, fint strimlade
  • färska basilikablad

Servering

  • färska basilikablad
  • parmesanost, hyvlad
  • olivolja
  • svartpeppar, nymald
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.

Pastadeg

  1. Mät upp mjölet på ett bakbord och gör en stor grop i mitten. Knäck äggen i gropen och vispa upp dem med en gaffel. Vispa in mjölet i äggen med en gaffel, lite i taget.
  2. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda tills den är slät, len och elastisk i cirka 10 minuter. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen innan den kavlas ut.

Fyllning

  1. Värm oljan i en stekpanna och låt lök och vitlök svettas på låg värme tills det blir mjukt och genomskinligt.
  2. Höj temperaturen i pannan till medelvärme och lägg i spenaten. Låt den bli mjuk och låt det mesta av vattnet i spenaten koka bort.
  3. Lägg ricotta och parmesan i en bunke och addera spenat- och lökblandningen. Smaka av med salt, peppar och citronzest. Citronen ska inte ta över för mycket utan bara anas lite grann i bakgrunden. Ställ fyllningen åt sidan tills det är dags att fylla pastakuddarna.

Ugnsrostade cocktailtomater

  1. Skölj tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och häll över rödvinsvinäger, socker, salt, svartpeppar, vitlök och basilikablad. Skaka formen lätt så att allt blandas ordentligt.
  2. Ställ in mitt i ugnen i ca 35 minuter. Passa så att tomaterna inte bränns. Låt svalna så att tomaterna är ljumma vid servering.
  3. Om du har gott om tid på dig så kan du med fördel sänka ugnstemperaturen till 100-125 grader och låta tomaterna rostas i 1-1,5 h. Ju lägre ugnstemperatur och ju längre tid tomaterna rostas desto sötare, djupare och mer intensiv smak får de.

Pastakuddar

  1. Dela degen i 2 bitar och kavla ut en i taget, lägg den andra inplastad i kylen under tiden. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till den tunnaste nivån.
  2. Lägg ut ett pastaark och klicka dit matskedsstora klickar av fyllningen med ett mellanrum på ca 5 cm. Pensla runt om varje klick med vatten och lägg därefter på det andra pastaarket och forma runt varje kudde och tryck till så att alla luftbubblor försvinner.
  3. Skär ut kvadrater runt varje kudde och räffla kanterna med en gaffel för att skapa ett vackert mönster.
  4. Koka pastan al dente i cirka 4 minuter i välsaltat vatten. Ta upp pastan med hålslev alternativt häll av pastan i ett durkslag.

Servering

  1. Lägg 4-5 pastakuddar på varje tallrik. Lägg tomaterna på pastan, skeda över oljan/skyn från formen som tomaterna låg i. Droppa på ytterligare lite olivolja om du tycker det behövs. Hyvla över parmesan. Strö över flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen över pastan. Garnera slutligen med basilikablad. Voila! 