Ricottabollar

18 röster
50 m
5 stora bollar

Polpette di ricotta - friterade ricottabollar med dagsgammalt italienskt lantbröd, parmesanost och pecorino.

Tips: Det går fint att smula brödet i en matberedare.

Visa mer
50 m
5 stora bollar

Du behöver

  • 250 g ricotta, avrunnen
  • 4 dl smulor från dagsgammalt italienskt lantbröd
  • 1-2 ägg
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl pecorino, färskriven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • ströbröd
  • 1 ägg, uppvispat
  • solrosolja

Gör så här

  1. Rosta brödsmulorna lite lätt i en stekpanna och lägg dem sedan i en bunke. Smula i ricotta och tillsätt ägg (ett ägg i taget), de båda ostsorterna, persilja, salt och peppar. Blanda alltsammans till en ganska fast smet, för att bollarna ska hålla ihop. Rör i ytterligare brödtärningar om smeten är för lös. Ställ sedan in i kylen i ca 30 minuter.
  2. Blöt händerna med kallt vatten och rulla ricottabollar med handflatorna.
  3. Doppa bollarna först i uppvispat ägg för att ströbrödet ska få fäste. Häll ströbröd på en flat tallrik, tryck och rulla risbollarna försiktigt i brödet. Se till att ströbrödet fäster runt om.
  4. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna med höga kanter och fritera ricottabollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runt om.
  5. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Servera genast.
1 juni 2015

Fler goda recept