Lammbringa med rosmarin och rotsaker

Lammbringa med rosmarin och rotsaker
Foto: TV4

Lammbringa med rosmarin och rotsaker

Av: Rickard Halleröd

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Lammbringa med rosmarin, lammsky och rotsaker. En rätt som inte tar så lång tid att göra i ordning men som kräver sina timmar i ugnen.

Receptet är beräknat för 4-5 rejäla portioner.

Se Rickart Halleröd berätta om tillagningen av maten.

Ingredienser

  • 1 kg lammbringa, utan ben (eller ca 1.6 kg med ben)
  • Ett par kvistar färsk rosmarin
  • 3-4 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 dl lammbuljong (alternativt köttbuljong, färdig går bra)
  • 1 gul lök
  • 4 morötter (gärna lite olika färger)
  • 2 palsternackor
  • 4 rödbetor
  • 8 delikatesspotatisar
  • smör

Gör så här

  1. Lägg ut bringan på en ugnsfast plåt.
  2. Gnid in bringan med salt, peppar, vitlök och repad rosmarin.
  3. Sätt in i ugnen på 120 grader i minst 2 - 3 timmar. Tillsätt gärna lite buljong efter halva stektiden och ös över bringan ibland.
  4. Under tiden skalas alla rotsaker och potatisen.
  5. Förväll sedan dessa i saltat vatten tills de är lagom mjuka.
  6. Lyft upp ur vattnet och lägg i en panna eller kastrull med lita av lammbuljongen, lite rosmarin samt salt och peppar. Fortsätt att ”värma” klart rotsakerna.
  7. Koka upp resten av lammbuljongen med den sky som finns från stekningen av bringan samt en klick smör och hackad gul lök. Sila.
  8. Servera lammbringan skuren i bitar med rotsakerna och buljongen.