Ribeye steak 3 spices med sötpotatis och grönsakskompott
Ribeye steak 3 spices med sötpotatis och grönsakskompott
50 ingredienser
Marcus Samuelssons recept på den berömda rätten han bjöd president Barack Obama på.
Ingredienser
Sötpotatis
- 2 sötpotatisar
- smör
- ghee (klarat smör)
- 1 hel vitlök
Misosmör
- 1 msk misopasta
- 100 g smör
- 1 msk japansk soja
- garam masala
- berbere
- honung
Rubbad ribeye
- 2 ribeye, alt entrcote (à ca 250 g)
- salt
- berbere
- garam masala
- curry, medium styrka
- färska örter (t ex timjan, mynta, koriander och salvia)
- 4 klyftor vitlök, med skalet
Grönsakskompott
- ca 10 brysselkål
- 1 pak choi
- 1 msk fisksås
- 1 msk japansk soja
- 0,5 msk risvinäger
- strösocker, en nypa
- ghee
- 1 vitlök
- 1 kruka färsk mynta
- 1 kruka färsk basilika
- garam masala
- curry
- limefrukt
- 250 g babyspenat
Schalottenlök
- 1 schalottenlök
- vetemjöl
- garam masala
- curry
- berbere
- 1 l matolja, till fritering
- strösocker
Rödvinssky
- 2 schalottenlökar
- 3 dl rött vin
- 2 dl köttfond
- 1 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
- 0,5 märgben
- 1 msk smör
- märg från märgbenet
- 1 rött äpple, hackat i små bitar
- Misosmöret (som gjordes tidigare)
- 1 msk honung
- berbere
- garam masala
- 1 dl kokosmjölk
Gör så här
Sötpotatis
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i 4 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnssäker form.
- Klicka på smör och ghee.
- Dela vitlöken på "midjan" och lägg i samma form.
- Tillaga i ugnen 30 minuter, ta ut efter 15 minuter och klicka på lite misosmör (se nedan) och fortsätt tillaga ca 15 minuter.
- När potatisen är färdig, stansa ut rundlar ur potatisen med stansform (storlek på stansform beror på storlek på potatisen).
Misosmör
- Blanda ihop alla ingredienser till misosmöret.
Rubbad ribeye
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop ingredienserna till rubben, ta lika mängder av alla kryddor. Rubba in köttet med blandningen, se till att hela köttbiten är täckt av rubb.
- Stek i ghee och smör, ca 2 minuter per sida. Lägg i färska örter och vitlök.
- Stoppa in stekpannan i ugnen ca 4 minuter, ta sedan ut och låt vila.
- Lägg på bakplåts-/smörpapper innan upplägg för att få bort rinnande köttsaft (spara köttsaften till grönsakskompotten).
- Tryck ut vitlöken ur skalet på köttet.
- Vid servering, skär köttet i skivor.
Grönsakskompott
- Ansa och skär brysselkål och pak choi i mindre bitar. Blanda paj choi med lite fisksås, japansk soja, risvinäger och socker. Låt stå.
- Stek brysselkålen i ghee och lite av den sparade köttsaften.
- Krydda upp med vitlök som varit i ugnen med köttet.
- Vänd i pak choi och stek tills den är mjuk. Avsluta med att lägga i babyspenaten.
- Krydda upp efter smak med garam masala, salt och berbere.
- Lägg i lite till av vitlöken som varit i ugnen.
Schalottenlök
- Skala och skiva löken tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten.
- Ta upp löken efter 10 minuter och blanda med vetemjöl, garam masala, curry och berbere.
- Fritera löken frasig i olja, 160-170 grader. Passa noga, den behöver inte lång tid i oljan.
- Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Krydda upp med lite socker, garam masala, curry och berbere.
Sås
- Skala och hacka schalottenlöklen.
- Koka ner rött vin tillsammans med schalottenlök, köttfond, lagerblad och timjan till hälften. Sila av.
- Stoppa in ett halvt märgben i ugnen ca 15 minuter, 175 grader.
- Blanda i smör, märg från märgbenet, äpple, misosmöret (som gjordes tidigare), honung, berbere, gmara masala och kokosmjölk.
- Lägg upp alla komponenter på tallrikar och servera.