Ribeye steak 3 spices med sötpotatis och grönsakskompott

NYHET
Ribeye steak 3 spices med sötpotatis och grönsakskompott
Foto: TV4
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Ribeye steak 3 spices med sötpotatis och grönsakskompott

50 ingredienser

Marcus Samuelssons recept på den berömda rätten han bjöd president Barack Obama på.

Ingredienser

portioner

Sötpotatis

  • 2 sötpotatisar
  • smör
  • ghee (klarat smör)
  • 1 hel vitlök

Misosmör

  • 1 msk misopasta
  • 100 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • garam masala
  • berbere
  • honung

Rubbad ribeye

  • 2 ribeye, alt entrcote (à ca 250 g)
  • salt
  • berbere
  • garam masala
  • curry, medium styrka
  • färska örter (t ex timjan, mynta, koriander och salvia)
  • 4 klyftor vitlök, med skalet

Grönsakskompott

  • ca 10 brysselkål
  • 1 pak choi
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk risvinäger
  • strösocker, en nypa
  • ghee
  • 1 vitlök
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk basilika
  • garam masala
  • curry
  • limefrukt
  • 250 g babyspenat

Schalottenlök

  • 1 schalottenlök
  • vetemjöl
  • garam masala
  • curry
  • berbere
  • 1 l matolja, till fritering
  • strösocker

Rödvinssky

  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl köttfond
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 0,5 märgben
  • 1 msk smör
  • märg från märgbenet
  • 1 rött äpple, hackat i små bitar
  • Misosmöret (som gjordes tidigare)
  • 1 msk honung
  • berbere
  • garam masala
  • 1 dl kokosmjölk

Gör så här

Sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skär sötpotatisen i 4 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnssäker form.
  3. Klicka på smör och ghee.
  4. Dela vitlöken på "midjan" och lägg i samma form.
  5. Tillaga i ugnen 30 minuter, ta ut efter 15 minuter och klicka på lite misosmör (se nedan) och fortsätt tillaga ca 15 minuter.
  6. När potatisen är färdig, stansa ut rundlar ur potatisen med stansform (storlek på stansform beror på storlek på potatisen).

Misosmör

  1. Blanda ihop alla ingredienser till misosmöret.

Rubbad ribeye

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop ingredienserna till rubben, ta lika mängder av alla kryddor. Rubba in köttet med blandningen, se till att hela köttbiten är täckt av rubb.
  3. Stek i ghee och smör, ca 2 minuter per sida. Lägg i färska örter och vitlök.
  4. Stoppa in stekpannan i ugnen ca 4 minuter, ta sedan ut och låt vila.
  5. Lägg på bakplåts-/smörpapper innan upplägg för att få bort rinnande köttsaft (spara köttsaften till grönsakskompotten).
  6. Tryck ut vitlöken ur skalet på köttet.
  7. Vid servering, skär köttet i skivor.

Grönsakskompott

  1. Ansa och skär brysselkål och pak choi i mindre bitar. Blanda paj choi med lite fisksås, japansk soja, risvinäger och socker. Låt stå.
  2. Stek brysselkålen i ghee och lite av den sparade köttsaften.
  3. Krydda upp med vitlök som varit i ugnen med köttet.
  4. Vänd i pak choi och stek tills den är mjuk. Avsluta med att lägga i babyspenaten.
  5. Krydda upp efter smak med garam masala, salt och berbere.
  6. Lägg i lite till av vitlöken som varit i ugnen.

Schalottenlök

  1. Skala och skiva löken tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten.
  2. Ta upp löken efter 10 minuter och blanda med vetemjöl, garam masala, curry och berbere.
  3. Fritera löken frasig i olja, 160-170 grader. Passa noga, den behöver inte lång tid i oljan.
  4. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Krydda upp med lite socker, garam masala, curry och berbere.

Sås

  1. Skala och hacka schalottenlöklen.
  2. Koka ner rött vin tillsammans med schalottenlök, köttfond, lagerblad och timjan till hälften. Sila av.
  3. Stoppa in ett halvt märgben i ugnen ca 15 minuter, 175 grader.
  4. Blanda i smör, märg från märgbenet, äpple, misosmöret (som gjordes tidigare), honung, berbere, gmara masala och kokosmjölk.
  5. Lägg upp alla komponenter på tallrikar och servera.