Renskavsgryta med lingon

Renskavsgryta med lingon
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Renskavsgryta med lingon

14 ingredienser

30 min

En krämig och lättlagad gryta med mustiga smaker!

Ingredienser

portioner
  • 480 g renskav [2 förp]
  • smör, att steka i
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vatten (eller mjölk)
  • 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • ev 2 msk majsstärkelse
  • 1,5 dl lingon
  • 0,5 dl persilja finhackad (eller timjan)
  • potatis, kokt, till servering

Gör så här

  1. Låt renskaven tina om den är fryst. Stek renskaven på hög värme i smör så den får bra stekyta. Ta två trägafflar eller dylikt och dra isär i lagom stora bitar medan du steker.
  2. Strimla lök och vitlök och låt den steka med några minuter. Häll i övriga ingredienser utom redning, lingon och örter.
  3. Låt puttra under lock i 20 minuter.
  4. Red grytan om du vill ha den tjockare med 2 msk majsstärkelse som får koka med några minuter. Addera lingon och rör om.
  5. Dekorera med finhackad persilja eller timjan. Servera med kokt potatis.